- Radikalisering foregår på lokalplanet

Nyhet
Til vår årskonferanse den 14. februar kommer blant andre forfatter og journalist Åsne Seierstad. Det overordnede temaet er beredskap, og Seierstads innlegg har fått tittelen «Radikalisering - hvorfor blir norske ungdommer fascinert av ekstreme ideologier og hva kan vi gjøre?»

Vi ble nysgjerrige på noen av mekanismene som ligger bak radikalisering - et tema hun tok for seg i boken «To søstre» der et par Bærums-søstre slutter seg til IS i Syria - og stilte forfatteren noen utfyllende spørsmål.

- Hva er det som gjør at noen individer blir radikalisert?

- Det er mye forskjellig som kan radikalisere ungdom og som kan føre dem i hendene på ekstreme grupper. Mange søker etter en mening, en identitet, en tilhørighet; de føler seg utenfor, og finner et sted de får en plass. Utenforskap er en faktor, følelsen av å være diskriminert, ikke respektert, kan dytte ungdom ut i radikalisering. De ser seg selv som ofre, og vil slå tilbake. Andre faktorer som kan virke dragende kan være ting som eventyrlyst, romantikk, opprørstrang, det å finne sin egen vei.

- Hva tenker du vi som samfunn kan gjøre for å unngå radikalisering av enkelte grupper?

- Det er mye vi kan gjøre, og det er mye bra som faktisk gjøres i Norge. Siden jeg skrev boken «To Søstre» er samarbeidet mellom ulike etater som jobber med ungdom styrket; skolen, politiet, ungdomsarbeidere og ikke minst familiene. Det er viktig, det er på lokalplanet radikaliseringen foregår, midt i hverdagen vår. Her har vi alle et ansvar, både til å følge med, og å strekke ut en hånd og inkludere.

Og du som leser dette er altså hjertelig velkommen til å høre mer fra Åsne Seierstad på Astrup Fearnley Museet i Oslo i februar.

For ytterligere informasjon og påmelding til årskonferansen klikk her.

KONTAKTPERSONER

Dokumenter