Boltreplass for bedriftsidretten

Prosjekt
Fredag 5. januar ble det skrevet norsk idrettshistorie på Forus da Rogaland Bedriftsidrettskrets (RBIK) åpnet det første senteret i sitt slag her til lands. 9 300 kvadratmeter med ren idrettsglede.

Forus sportssenter, som i hovedsak er finansiert av Kommunalbanken, huser blant annet en stor innendørs hall med lyseblått dekke. Den kan deles inn i ni flater. På ulike tidspunkt kan den gjøres om til ni volleyballbaner, syv badmintonbaner, tre håndballbaner, tre innebandybaner, tre trenings- og én matchbane for basketball i tillegg til at det kan spilles minifotball. Senteret har også tre squashbaner, gruppetrening, styrketrening, kondisjonsavdeling, spinningrom og flere møterom. I tillegg er det i anlegget innendørs skyteanlegg med 20 baner, som eies av Sola kommune. 

– Det er første gangen voksne mosjonsutøvere får førsteprioritet i et slikt idrettsanlegg, sier daglig leder for Rogaland Bedriftsidrettskrets og selskapene i Forus Sportssenter, Torger Været. Han forteller at bedriftsidretten er svært ydmyk over den tillit og det ansvar som er gitt fra kommunene. 

Været har vært med helt siden den spede begynnelse i 2011, lenge før første spadetak ble tatt den 13. september 2016. Det var forøvrig den varmeste dagen på over 100 år med måling da tre mørkkledde ordførere fra henholdsvis Sola, Stavanger og Sandnes kommune var ute i felles ærend. De tre kommunene står også som garantister for lånet til de ulike delene av senteret. 

For Forus er først og fremst et interkommunalt område, der de eier ca en tredjedel hver. Men det splitter nye Forus bedriftsidrettssenter ligger altså plassert i Sola kommune, der Ole Ueland er ordfører, så vi spør: 

– Er det spesielt stas at dette senteret ligger i Sola kommune? 

– I denne regionene så er vi jo vant med på jobbe sammen regionalt, og Forus er jo et næringsområde som ligger i tre kommuner. Så akkurat hvilken side av streken det ene eller det andre havner på her det er vi ikke så opptatt av. Det viktigste er at vi får det på plass og det gjelder både bedrifter og idrettsanlegg.

Unikt i sitt slag

På åpningen av det fire etasjer store bygget, der man helst måtte ha med seg guide for ikke å gå seg vill, var Solas ordfører i godt selskap med varaordfører i Sandnes Pål Morten Borgli, varaordfører i Stavanger Bjørg Tysdal Moe og fylkesordfører i Rogaland Solveig Ege Tengesdal. Talene var mange og muntre, for dette var en gledens dag. Et stort løft for folkehelsa.

Fløyet inn fra Oslo var Svenn Erik Bolle, generalsekretær i Norges Bedriftsidrettsforbund (NBIF) de siste syv årene. Han kunne fortelle at dette var hans stolteste dag på jobb:

– Vi skriver idrettshistorie nå som bedriftsidretten har fått sitt eget anlegg. Det finnes ikke maken. Bedriftsidretten kommer som regel sist inn i et anlegg, sånn omtrent når lyset er slått av.

Bolle sa at dersom bedriftsidretten skulle hatt et riksanlegg, slik som Bislett stadion er for friidretten, Holmenkollen er for skisporten og Ullevål er for fotballen, så ville nok dette anlegget her blitt valgt.

– I Oslo har vi prøvd å få til dette i 25 år, men det måtte jo noen rogalendinger til for å få det til, sa generalsekretæren spøkefullt.

Bedre folkehelse

Visjonen til RBIK er "Et sprekere Rogaland", og med den nye idrettsarenaen åpen er sjansene for det større enn noensinne. 

– Vi har jo fryktelig lyst til å dele dette flotte idrettsanlegget. I idrettshallen er det plass til både bedriftsidrettslag, idrettslag, organiserte og uorganiserte. ALLE er velkommen, sier Været.

Bygget er tegnet av Ole Bernt Kaldhussæter, Backe Idrett AS. I byggeperioden har ArkVest forestått det praktiske arkitektarbeid.

KONTAKTPERSONER

Dokumenter